Tankar om, vad tänker du om?

Alla inlägg den 2 augusti 2012

Av Nancy - 2 augusti 2012 22:15


Artiga människor är intelligenta diplomater som klarar sig bra i olika kontexter. En viss grad av artighet måste människan besitta med tanke på att man inte lever ensam i denna värld. Uppfattningen av artigheten skiljer sig i olika länder. Det som kan vara artigt i Sverige kanske är oartigt utomlands och tvärtom. Hänsyn ska tas till olika länders kulturer för att undvika missuppfattning.



Graden av artighet som människan tillämpar vid olika tillfällen är för det mesta beroende av dennes psykiska tillstånd för stunden. Exempelvis om man mår dåligt då bryr man sig inte om sitt beteende gentemot andra och man kan lätt övergå till att bli oartig. Här handlar det om orsak och verkan. Oartigheten kan ha sin orsak i att vederböranden mår dåligt, vilket framkallar det ohyfsade beteendet som får verkan hos personer som befinner sig i dennes närvaro.



De faktorer som är väsentliga när det gäller graden av artighet som bör användas i olika sociala sammanhang är relationens respektive  situationens art, men även den kulturella bakgrunden samt statusen som de andra besitter. Valet av uttrycket ”graden av artighet” avser dels att det existerar olika artighetsnivåer samt för att poängtera att artighetsnivåerna ska anpassas till kontexten.



Men även om man befinner sig i ett dåligt psykiskt tillstånd så borde man behålla kontrollen över sitt beteende när man interagerar med sina medmänniskor, eftersom ingen ska behöva utsättas för obehag…

 

 

Vad tänker du om Artighet?

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Följ bloggen på facebook

Fråga mig

2 besvarade frågor

Translate

Gästbok

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012
>>>

Kategorier

Arkiv

Total antal besökare

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards